Маркетинговi дослiдження фiрми

ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ.

Маркетингові дослідження - це збір, обробка і аналіз даних про ринки, конкурентів, споживачів, ціни, ринкові можливості фірми з метою зниження підприємницького ризику в процесі прийняття управлінських рішень.

Активізація підприємницької діяльності в Україні, забезпечення життєдіяльності діючих і новостворених фірм в умовах розгортання конкуренції на ринку неможливі без попереднього проведення маркетингового дослідження, виявлення сприятливих можливостей і бар'єрів у зовнішньому середовищі, пов'язаних з реалізацією цілей фірми.

Мета даного курсового проекту - практично навчитиcь самостійно проводити маркетингові дослідження на конкретній інформаційній базі і обгрунтувати доцільність управлінських рішень у підприємницькій діяльності фірми.

В першу чергу потрібно вивчити маркетингове середовище фірми - економічний потенціал України, певного регіону, зокрема, Львівщини, чинне законодавство відносно підприємницької діяльності, системи оподаткування, ознайомитись з фінансово-господарською і зовнішньоекономічною діяльністю фірми, на базі якої проводиться маркетингове дослідження.

Без виявлення проблем даної фірми в процесі її функціонування в поточному періоді, а також пов'язаних із забезпеченням перспективних цілей, неможливо визначити завдання маркетингового дослідження і напрямки його проведення. Власне цілі і завдання даного дослідження виступають орієнтирами в пошуку необхідних інформаційних джерел - внутрішніх і зовнішніх.

Часові межі і масштаб маркетингового дослідження залежать від особливостей об'єктів вивчення, наприклад, ринку товарів довго- чи короткотривалого користування, виробничої чи невиробничої сфери , засобів виробництва з різною тривалістю життєвого циклу виробів, проміжних чи кінцевих товарів виробничого призначення.

СТРУКТУРА КУРСОВОГО ПРОЕКТУ.

1. Розробка концепції маркетингового дослідження.

1.1. Визначення проблеми фірми і цілей маркетингового дослідження.

1.2. Структуризація проблеми і побудова моделі основних причинно-наслідкових зв'язків.

1.3. Формулювання робочої гіпотези.

2. Планування і організація маркетингового дослідження.

2.1. Розробка програми дослідження.

2.2. Кабінетні дослідження і аналіз вторинної інформації.

2.3. Планування польових досліджень.

2.4. Формування вибірки.

3. Аналіз маркетингової інформації.

3.1. Підготовка анкет для обробки на ЕОМ.

3.2. Обробка і аналіз отриманих результатів.

3.3. Оцінка похибки результатів дослідження.

3.4. Екстраполяція.

4. Висновки і рекомендації.

Розробка концепції маркетингового дослідження.


    Інші статті по менеджменту

    Маркетинговi дослiдження фiрми
    ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ. Маркетингові дослідження - це збір, обробка і аналіз даних про ринки, конкурентів, споживачів, ціни, ринкові можливості фірми з метою зниження підприємницького ризику ...

    Управління, як соціальний феномен
    Людина – головна рушійна сила розвитку суспільства, що відбувається на основі вдосконалення технологій, нових наукових відкриттів та технічних винаходів. Психологія, яка досліджує таємниці ...

    Організація діяльностї зовнішньоторговельної фірми ЗАТ Шпалерна фабрика Едем, м. Дніпропетровск
    Актуальність теми дипломного дослідження полягає в необхідності оцін-ки поточного стану та розробки перспективної стратегії діяльності експортно-орієнтованих підприємств України в умовах вступу Україн ...

    Розділи