Формування організаційної культури

Формулювання проблеми

Кожне підприємство створюється для реалізації поставленої підприємцем мети, для здійснення якоїсь справи. Спосіб, яким здійснюється підприємницька діяльність в організації, спосіб, яким ведеться справа, додає організації індивідуальне забарвлення, персоніфікує її. З цих позицій культуру підприємств можна охарактеризувати як специфічну, характерну для даної організації систему зв'язків, дій, взаємодій і стосунків, що здійснюються в рамках конкретної підприємницької діяльності, способу постановки і ведення справи. Зміст організаційної культури не є чимось надуманим або випадковим, а виробляється в ході практичної підприємницької діяльності, зв'язків, взаємодій і стосунків, як відповідь на проблеми, які ставить перед організацією зовнішнє і внутрішнє середовище. Цей вміст діє достатньо довго, воно прошло випробування часом. Але для кожного конкретного члена організації вони існують як щось дане. Таким чином культура підприємства виражає певні колективні уявлення про цілі і спосіб підприємницької діяльності даного підприємства.

Окрім формування цих загальних поглядів культура підприємства забезпечує гармонізацію колективних і індивідуальних інтересів. У формах організаційної культури кожен співробітник підприємства усвідомлює свою роль в його системі, те, що від нього чекають і як щонайкраще він може відповісти на ці чекання. У свою чергу, кожен знає, що він може чекати від підприємства, якщо плідно виконуватиме свою місію. Нарешті, кожен знає, або відчуває, що якщо він порушить писані або неписані норми підприємства, то буде покараний і що ця загроза виходитиме не лише від керівництва, але і від його товаришів. Таким чином культура підприємства мобілізує енергію його членів і направляє на досягнення меті підприємства.

Моє дослідження присвячено актуальній для сучасного менеджменту темі - формуванню організаційної культури. Організація функціонує і розвивається, як складний організм. Постійно підпадаючи під вплив з боку зовнішнього середовища пристосовуючись до змін, сучасна організація повинна мати здатність формувати і нагромаджувати потенціал, який може забезпечити не лише своєчасну і адекватну реакцію на дії зовнішнього середовища, але і дасть можливість активно змінювати навколишню дійсність, ефективно управляти функціонуванням і розвитком багаточисельних елементів і підсистем організації. Цей "життєвий" потенціал діяльності організації забезпечує організаційна культура: те, заради чого люди стали членами організації; то, як будуються стосунки між ними, які принципи і методи виконання робіт використовуються в діяльності організації. Це обумовлю не лише відмінність між організаціями, але і визначає успіх її функціонування і виживання в конкурентній боротьбі.

Закрите акціонерне товариство ТЕЦ-3 було створене на базі Харківської ТЕЦ-3, яка існувала з 1934г., а з 1 березня 2000 р. почало свою самостійну виробничу діяльність. В даний час воно є приватною власністю.

Закрите акціонерне суспільство «Теплоелектроцентраль-3» створено на підставі вирішення засновницьких зборів (протокол № 1 від 04 січня 2000 р.), засновницького договору про створення Суспільства, Законів України «О інвестиційної діяльності», «Про власність», «Про підприємства в Україні», «Про підприємництво», «Про коштовні папери і фондову біржу», «Про господарські суспільства», інших законодавчих актів України. Акції ЗАТ «ТЕЦ-3» знаходяться у інвесторів і вищого керівництва, у працівників підприємства їх немає.

Суспільство має самостійний баланс, поточні, валютні і інші рахунки в установах банків, друк зі своїм найменуванням і інші необхідні реквізити. Юридична адреса: м. Харків, вул. Енергетична 3.

Метою діяльності ЗАТ «ТЕЦ-3» є вироблення електричної і теплової енергії. Діяльність ЗАТ «ТЕЦ-3» має сезонний характер, оскільки вироблення і відпустка тепло- і електроенергії залежать від часу опалювального сезону (з 15 квітня по 15 жовтня теплоенергія відпускається лише у вигляді гарячої води).

Менеджмент і культура організації взаємозв'язані і взаємообумовлені. При цьому управління не лише відповідає культурі організації, сильно залежить від неї, але і робить вплив на формування і адаптацію культури до нової стратегії. Тому менеджери повинні уміти управляти культурою своєї організації.

Метою даної роботи є вивчення впливу організаційної культури на ефективність діяльності підприємства і її удосконалення на даному підприємстві.

Аналіз господарсько-економічної діяльності підприємства


    Інші статті по менеджменту

    Тенденції та проблеми розвитку електронного бізнесу в Україні
    Бурхливе поширення інформаційних технологій та нових методів ведення бізнесу в нашій країні привело до зародження і становлення нової сфери підприємництва електронного бізнесу. Незважаюч ...

    Стратегії виходу підприємства на зовнішній ринок
    Україна знаходиться на шляху інтеграції у світовий економічний простір. Ряд провідних економістів визнають, що не розв’язавши завдань оптимізації усієї системи міжнародної економічної д ...

    Формування системи управління персоналом у Луганському обласному медичному училищі
    Здається повсюдно визнаним, що ефективність діяльності будь-якої організації значною мірою залежить від людських ресурсів – навичків, умінь, знань персоналу. Розуміючи це, сьогодні багато керів ...

    Розділи